Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2021 20:50 - ЗА ДОСТОЙНИТЕ ЧЕДА НА РОДОПА ПЛАНИНА
Автор: kazandjiev Категория: Изкуство   
Прочетен: 859 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 01.09.2021 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЗА ДОСТОЙНИТЕ ЧЕДА НА РОДОПА ПЛАНИНА

 

Благовеста Касабова

 Христоматията „Незабравимите забравени” (в два тома) на Светозар Казанджиев отразява дълбоката му връзка с родния му родопски край, с хората които са му вдъхвали и вдъхват живот, които всеотдайно са работили за просветното и културно развитие за този, магнетично привличащ край на нашето Отечество.

Включените в съдържанието и на двата тома на „Незабравимите забравени” са видни представители на едно неотдаванащо историческо време, активно участвали в събития, процеси, явления характеризиращи обществения и културен живот в частност и на родопски селища, и са носители на високи идеи за бъдещето не само на родния им край, но и на целокупната ни родина.

Светозар Казанджиев разкрива, вниквайки пространно, духовната и нравствената им същност, готовността им да посветят талант и усилия на просвещението, общественото и културно израстване на своя роден край.

Значимостта на стореното от тях е с обич, и с чувство за дълг - и то не само защото са родопчани, но и творци.

Авторът си е поставил сериозна цел - да извади (по-голяма част от тях) от забвение, породено от безхаберие и чувство за самодостатъчност на самообявилите се за „велики” и единствени които отричат всякаква приемственост между поколенията създали непоклатима основа на съвременната българска художествена литература, публицистика, наука, изкуство.

В първи том на Христоматията Светозар Казанджиев е включил плеяда творци, живели и „строили” през първата половина на 20 век и техни следовници в по-късни години.

Той проследява живота и дейността им още от ранни години, до самата им смърт.

Емоционално, аналитично и фактологически обосновано е „издухал” пепелта от имената на такива достойни родопчани и българи като Христо Попконстантинов - оригинален разказвач и просветител мисионер; Стою Шишков - посветил живота и делото си на българското образование и научна дейност; Екзарх Стефан български - ревностен пазител на прославието, професор в Духовната академия, една от най-ярките личности в църковната ни история; Константин Чилов - български лекар от европейски мащаб, учен и родолюбец; Анастас Стайков - най-яркия живописец на родопския край и още - писатели, актьори, художници - всички видни творци от нашето съвремие, родени и израсли в различни селища на магичната планина прославили я в творенията си.

Естествено е всеки творец, заел се с такава - забележителна по обем, изследователска работа, поставил си висока родолюбива цел, да не може да избегне и идеалистичната нотка, изграждайки творческата и човешката биография на своите герои.

Такова е усещането и при Светозар Казанджиев, но подобен (национално извисен) подход още повече засилва и уплътнява личностно, придава му и човешки образ.

Втория том на Христоматията „Незабравимите забравени” включва по-широк спектър от имена - имам предвид личности, които не са родени в родопския край, но по някакъв начин са допринесли за неговото обществено и културно развитие, за известността му.

И тук авторът е подходил отговорно, фактологически правдоподобно, без да пренебрегва емоционалната нотка.

Характеризирайки героите си, Светозар Казанджиев същевременно анализира действията им, постъпките им допринесли и с - любовта си, към родния край , за изграждането на своеобразна галерия на „строителите” на родопския край.

Примерно личности като полк. Серафимов, Николай Вранчев, Владимир Рилски, Атанас Капитанов, Петър Стойков, Христо Караманджуков, наред с по-известните наши и чужди творци като Любомир Левчев, Васко Василев, Тодор Коруев, Стефан Данаилов, Уилям Мередит, Ласло Наги, Расул Гамзатов и още редица заслужили с делата си за този край личности.

Няма да е пресилено ако кажа, Светозар Казанджиев е сътворил не по-малко значимо дело, от делата на тези - наистина достойни люде, които е включил в съдържанието на Христоматията „Незабравимите забравени” (I и II. т.).

Трудното и противоречиво време, в което са живели и творили неговите герои - всеки в своята област, напомня на днешното, раздирано от проблеми, нравствени и социални трусове, отцепредателства, но Светозар Казанджиев - подобно на своите герои, не се е поддал на манипулации, не станал предател на Отечеството си, а като истински творец и родолюбец е изпълнил блестящо писателския си дълг с издаването на бележитата Христоматия „Незабравимите забравени” „строители” на съвременна България.

 

Август 2021 г.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Поздравления!
01.09.2021 21:55
https://planinitenabulgaria.blog/turizam/2021/09/01/sled-mnogo-godini-otnovo-na-mahala-chamla-3.1777543
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kazandjiev
Категория: Изкуство
Прочетен: 154003
Постинги: 83
Коментари: 24
Гласове: 186
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930