Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2020 08:39 - ХРИСТОМАТИЯ ЗА ПЪТЯ
Автор: kazandjiev Категория: Изкуство   
Прочетен: 192 Коментари: 0 Гласове:
2



 ХРИСТОМАТИЯ ЗА ПЪТЯ

 

Вторият том на своята „Христоматия” Светозар Казанджиев е осъществил с вдъхновението и енергията, които съзираме и в първия. Това е родолюбиво олицетворение на родопското време, материализирано чрез живота и делата на десетки видни българи, а и гости от другаде, чиято съдба по един или друг начин е свързана с планината на Орфей. Светозар Казанджиев от десетилетия е сред най-отчетливите и благозвучни гласове, посветили се на удивителния, сложен и многообразен свят на вълшебната планина и нейните хора – създали, опазили и продължили живота и традициите на този райски кът от родината.

Рядко в нашата съвременна литература с такова познание, любов и съпричастие някой разгръща страниците на миналото време, за да възкреси пред настоящето вълненията и стремежите на живелите преди, но и на още живите – техни скромни делници и ежедневни подвизи. Върху петстотин страници писателят е разположил образи и случки, премеждия и възвисявания, които характеризират героите му и ги оживяват пред нас в целия им блясък и обикновеност. Книгата не е само подредба на образи и хронологии – тя е съвкупен портрет на човешките следи, кръстосвали този толкова български край – следи на достолепни хора, просветители и герои, труженици и духовни водачи: някои от които вече са част от националната ни история, а други са наши съвременници.

Светозар Казанджиев с майсторско умение и любов е изградил тази ръкотрона галерия, в която познанието е съчетано с морални висоти, а действието е резултат на вярност и сърдечно чувство за общност: онази сплав, която винаги се е възправяла срещу разрушителните времена, връхлитали меките хълмове и билата на Родопите. Есето, очерка, портрета и биографичните ремарки са си дали среща в тази увлекателна и полезна книга – истински пантеон на паметта, възправен срещу оболялото се от амнезия съвремие.

В послесловния текст писателят завършва: „Христоматията е продължение на първия том и предлага още 33 имена на личности, гордост за Смолян и Смолянско. Сред тях са полк. Владимир Серафимов, Христо Караманджуков, Николай Вранчев, Петър Маринов, Владимир Рилски, Ростислав Каишев, Камен Боляров, Дафо Трендафилов, Атанас Капитанов, Димитър Райчев, Расул Гамзатов, Апостол Кисьов, Ласло Наги, Петър Стайков, Радка Кушлева, Ганчо Керечев, Надежда Хвойнева, Веселин Джигов, Людмил Стайков, Бойка Присадова, Тодор Коруев, Васко Василев, митрополит Антоний...

Още една достойна книга за човешкия път и градителите на живота в смолянския край е поела към своите читатели. На добър път!

 

ИВАН ЕСЕНСКИ, поет, редактор във в. „Словото днес”




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kazandjiev
Категория: Изкуство
Прочетен: 153758
Постинги: 83
Коментари: 24
Гласове: 186
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930